2013. június 17., hétfő

A PanoDráma beszámolója a 2o12-es évről/ PanoDrama's report of the activities in 2o12 (sorry, only in Hungarian)


A PanoDráma szakmai beszámolója a 2012-es évről

A magyar független színházi társulatok, műhelyek mindegyike szerepelt a Trafóban, ráadásul az elmúlt három évben, így a Krétakör, Pintér Béla és Társulata, a HOPPart, a Maladype, a TÁP Színház, láthatóak voltak a FÜGE-produkciók és Mundruczó Kornél darabjai is, valamint a független színházi szcéna további élvonala: a PanoDráma, a Természetes Vészek Kollektíva, a KoMa, a Baltazár." (Markó Róbert: A megfoghatatlan, Színház, 2012 március)

"A tavaly januári dunaParton részt vevő külföldi szakemberek azt mondták, hogy amit mi független színtérnek hívunk Budapesten: egyedülálló. (...) Mondok tizenkét nevet, akik mostanában utaznak Európában. A táncban Fehér Ferenc, Réti Anna, Frenák Pál, Hód Adrienn (Hodworks) és a Bloom!; a színházban kiemelkedik Schilling és a Krétakör, Mundruczó, Pintér Béla, Bodó Viktor, és jön fel a HOPPart, Kárpáti Péter és a Titkos Társulat, és bizonyos munkáival a Maladype is. Lassan idetartozik már PanoDráma mint új tag." ("Volt egy vízióm" - interjú Szabó Györggyel Magyar Narancs, 2012.05.24)

A 2012-es év volt az első év, hogy két új nagyprodukcióval jelentkeztünk (Tanulni, tanulni, tanulni és Az igazság szolgái). 2012-ben indult először nemzetközi (és belföldi) turnéra egy Magyarországon, hazai alkotókkal készült előadásunk (Szóról szóra: Strasbourg Premieres Fesztivál, Prága Akzent Fesztivál és további tárgyalás alatt álló külföldi vendégjátékok, valamint 2013 tavaszán Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza), először nyertünk európai pályázaton (egy két éves együttműködésre a prágai Archa Színház, a zsolnai Truc Sphérique és a haarlemi 5te Kwartierral közösen), és először vett alkalmazásba vezetőjén kívül még egy embert a cég (Garai Judit dramaturgot félállásban).

Új produkciók

A kritikákból: "Ha PanoDráma, akkor társadalmiság, kritikus szemlélet, szociális érzékenység. (...) Az alkotócsapatnak sikerült fájdalmas humorral nyúlnia a szegregáció vs. integráció, a beiskolázás, a felsőoktatási keretszámok vagy éppen az iskolai erőszak témájához, miközben most is újat mutatott." (Antal Nikolett: Egy botrány részletei www.prae.hu)

Tanulni, tanulni, tanulni - keresztmetszet az oktatásról

Bemutató: 2012. április 19, Trafó további előadások: április 20., 21., október 1., 2., 3.

Életpályamodell vagy pályaelhagyás. Százhúszezer forint vagy hatezer svájci frank. Pofozkodó tanár vagy tanárverdiák. Cigány a földszinten, paraszt az emeleten – integrált oktatás. Mamakör és gyerekszáj. k. Mi. Komolyan. Humorral. Nem szájba rágva, de ismét szó szerint.
Ezúttal nem egy eseménysorozatot, hanem egy jelenséget vesz górcső alá a PanoDráma második verbatimszínházi előadása. Kevés dolog határozza meg oly mértékben egy társadalom és egy ország jövőjét mint az elkövetkező nemzedékek oktatása. Hogy ez a téma ma hazánkban mennyire aktuális, azt aligha kell bizonygatni. A produkciót megelőző kutatás legváratlanabb tanulsága azonban az volt, hogy már az új köznevelési törvény bevezetése előtt is milyen sokféle és milyen súlyos sebekből vérzett a hazai oktatás.
S bár ezúttal is súlyos kérdéseket igyekszünk feszegetni, a Szóról szórához képest kissé könnyedebb kézzel nyúltunk a témához, ami a tervezett tantermi színházi változatnak elképzelésünk szerint előnyére válik majd.

Eladók: Feuer Yvette, Hárs Anna, Ördög Tamás, Schermann Márta, Szamosi Zsófi, Urbanovits Krisztina valamint oktatási szakértk
Koncepció és dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna, Lengyel Anna
Rendez: Schermann Márta
Kreatív producer: Lengyel Anna

A kritikákból:
„Megérdemli a fokozott figyelmet, ahogy a szemünk előtt keresgéli, majd megtalálja saját színházi útját az a formáció, amely a szó szerinti – verbatim – dokuszínházban utazik. Vagyis a rögvalóságot tárja elénk, annak is evidensen a legérzékenyebb területeit; ekként nyugodtan mondhatjuk, hogy a "remény színháza" ez, amely azzal a végeredménnyel kecsegtet, hogy hibáinkkal szembenézve javítunk rajtuk, tanulunk belőlük."
(Csáki Judit: Tizenketten, dühösen, Magyar Narancs 2012.12.06)

„Színházként, társadalmilag, civil szerepvállalás tekintetében (...) remek, fontos, jelentős és súlyos munka a PanoDrámáé."
(Kovács Bálint, www.egyfelvonas.postr.hu)

Az igazság szolgái
Bemutató: 2012. november 21., Trafó további előadások: november 22., 23. , valamint 2013. január 30., 31. és február 1.)

Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” (BTK 174/B. § 1996. évi XVII. törvény 3. §.)

A PanoDráma legújabb előadása a tőlük már ismert dokumentumszínházi módszereket Augusto Boal közösségi színházi metódusával ötvözi. Ez a munka a 174/B paragrafust vizsgálja, mely eredetileg a kisebbségek védelmére szolgál és amelyet Magyarországon talán egyedülálló módon ellenük fordít a jog.
Sajóbábonyban még folyik a per, amely a cigányokat vádolja „a magyarok” közössége elleni bűntettel, mely csoportba a cigányok e logika szerint nem tartoznak bele.
Az eredeti interjúk fókuszában ezúttal a szétvert Suzuki utasain, a bűnös és az ártatlan vádlottakon kívül az igazság szolgái állnak: ügyvédek, ügyészek, bírók, rendőrök. A verbatim módszerrel, profi színészekkel készült előadás mellett párhuzamosan próbál két drámapedagógus Galgagyörkön, Sajókazán, Budapesten, Hidasnémetiben, illetve Pécs és Miskolc környéki roma és nem roma civilekkel. Belőlük állt össze a 12 fős esküdtszék, mely minden este egy-egy bemutatott esetet tárgyal meg a közönség előtt, és egyetértés esetén ítéletet hoz róluk.

Előadják:
Bartsch Kata, Csákányi Eszter, Kádas József, Nagy Viktor, Ördög Tamás, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina, valamint 12 civil esküdt
Video: Balogh Balázs, Taskovics Éva
Dokumentáció: Bíró Dénes
Zeneszerző: Melis László
Önkéntesek: Gábor Sára, Kallos Viola, Szilágyi Áron, Vajda Viktória
Dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna
A közösségi projekt vezetői: Feuer Yvette és Szabó Veronika
Koncepció, kreatív producer: Lengyel AnnaA 174/b – Az igazság szolgáihoz kapcsolódó közösségi színházi projekt és drámapedagógiai program

A PanoDráma munkájában és önképzésében mindig meghatározó nemzetközi gyakorlatok közül ezúttal az Elnyomottak színházát megalapító világhírű Augusto Boal módszerét tanulmányoztuk és gyakorlati közösségi színházi projektünkben alkalmaztuk. Az igazság szolgái előadással párhuzamosan három hónapos (nem teljesen folyamatos) workshopsorozatban több mint 10 héten keresztül, 43 napon át a korábbi kutatásaink során megismert cigány közösségek fiatal felnőttjeivel végzett munka célja volt egyfelől a közösség aktivizálása saját felelősségük felismerésében, problémáik megoldásában és az őket ért igazságtalanság elleni fellépésben, másrészt a munka bemutatásával a többségi társadalom lelkiismeretére kívántunk apellálni. Reményeink szerint igazi párbeszéd kezdete volt ez a szerény vállalkozás.
Az első workshop – melyet Galgagyörgyön rendeztünk meg – témája egy olyan helyi incidens vagy incidenssorozat volt, mint mondjuk egy cigányok által elkövetett krumplilopás vagy egy kisebb kocsmai verekedés. A program előrehaladtával egyre bonyolultabb esetekkel foglalkoztunk, míg végül Az igazság szolgái produkcióhoz kapcsolódva a sajóbábonyi eset közösségi színházi feldolgozásával fejeztük be workshopsorozatunkat, mely beépült Az igazság szolgái produkcióba a Trafóban.
Augusto Boal törvénykező színháza kicsit eltér ettől a koncepciótól, amennyiben annak elsődleges célja az elnyomottak közösségét érintő törvényjavaslatok kidolgozása a közösség segítségével, tanulmányaink azonban már most megmutatják, mennyire hasznos módszerének ismerete.
A produkcióra való felkészülést és a workshopokat a lehető legszínesebb közösségi színházi és drámapedagógi módszerek alkalmazásával két kiváló drámapedagógus vezette: Feuer Yvette és Szabó Veronika.
A közösségek tagjaival és a helyi fiatalokkal ápoljuk a kapcsolatot, további projektjeinkben is gondolkodunk bennük.


Nemzetközi szimpózium: Színház a társadalomban, társadalom a színházban (2012. november 23-25., Nemzeti Színház)

A PanoDráma tevékenységének egyik leglényegibb eleme a nemzetközi tapasztalatcsere és továbbképzés. Nincs tudomásunk ilyen témájú szimpóziumról, melyre a társadalom iránt legelkötelezettebb színházak művészeit hívtuk meg előadni, így többek között a német Jens Dietrichet, aki a ruandai népirtásról készült Hate Radio című, díjnyertes előadás dramaturgja volt, Felix Meyer-Christiant, aki a fukushimai katasztrófa kapcsán készített dokumentum-projektet, Ted van Leewent, aki a hollandiai Haarlemben menekültekkel csinál színházat és zenét, Jana Svabodovát, aki cseh bevándorlókkal és menekültekkel dolgozik, Jessica Glausét, aki törökökkel és punkokkal is készített előadást, a román David Schwarzot, aki a dokumentumszínházi élvonalába tartozik mint ifjú, díjnyertes rendező, Schilling Árpádot, a szlovák zsilinai Truc Sphérique fiatal vezetőit, a hajléktalanokkal dolgozó Schermann Mártát, a Baltazár Színházat vezető Elek Dórát, a híres szegedi Csillagbörtön legendás börtönszínházát vezető Kovács Anita Annát. Az előadásokat minden esetben egy hosszabb moderált vita követte.
A szimpózium egyenes folyománya Sarah Günther meghívása Zsolnába egy workshopra, a prágai partner közös visegrádi projektje Schermann Mártával, illetve a PanoDráma alakuló projekttervei német, román és holland partnerekkel

Részletes program:

November 23. péntek

15.00 Megnyitó
15.3o Schilling Árpád írása
15.45 Schermann Márta – színész, rendező, a Hajléktaland c. projektről
16.15 Archa Színház, Prága
16.45 moderált vita az elhangzott előadásokról
18.oo Gulyás Márton, egyórás prezentációja a Krétakör társadalmi szerepvállalásáról, A papnő c. előadásról
2o.oo PanoDráma: 174/B – Az igazság szolgái c. előadása a Trafóban szinkrontolmácsolással


November 24. szombat

1o.oo PanoDráma, verbatimszínház Magyarországon
1o.3o Felix Meyer-Christian, német író-rendező a Fukushima my love c. projektről
11.oo David Schwartz, dokumentarista színház Romániában
11.30 kávészünet
11.45 Jens Dietrich, a ruandai mészárlásról készült Hate Radio c. díjnyertes előadás dramaturgja
12.45 moderált vita az elhangzott előadásokról
13.45 ebéd
14.45 Jessica Glause, német író, rendező, színészek és civilek a színpadon
15.15 Ted van Leuwen, holland rendező, 5te Kwartier színház vezetője
15.45 Kovács Anita Anna, a szegedi Csillagbörtön legendás börtönszínházának alapítója
16.15 moderált vita
17.00 meglepetés-előadás: Nézőművészeti Kft. A gyáva c. előadása

November 25. vasárnap

11.00 Elek Dóra, a Baltazár Színház vezetője
11.3o Stanica Zilina, szlovák színház
12.oo Feuer Yvette, színész, dráma-pedagógus, a Bohócok a láthatáron vezetője
12.3o Sarah Günther, Magyarországon élő német rendező, közösségi projektek, mobilitás vidéken és a 8. kerületben
13.00 moderált beszélgetés az elhangzott előadásokról
14.00 Zárszó


Fesztiválszereplés: 2012. június – Strasbourg, Premieres Festival, 2012. november – Prága, Archa Színház, Akzent Fesztivál

Belföldi turné: 2013 tavaszán: Kaposvár Csiky Gergely Színház, Miskolci Nemzeti Színház, Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház (további helyek egyeztetés alatt)

Önképzés, nemzetközi kutatás: A PanoDráma állandó tagjainak a PanoDráma által finanszírozott nemzetközi útjai: Hárs Anna, Garai Judit – Riga, Letttország - kortárs lett dráma, kortárs lett színházi fesztivál, egy hét
Lengyel Anna - Vilnius, Litvánia Sirenos fesztiválrészvétel
Garai Judit - Theatertreffen, Berlin két hetes fesztiválrészvétel, workshop Andres Veiellel a dokumentarista színházcsinálásról (nem a PanoDráma finanszírozta, csak hozzásegített az ösztöndíjhoz

Tudásátadás, disszemináció, oktatás: Lengyel Anna: A Litván Nemzeti Színház felkérésére a fiatal drámaírók versenye, a Versme workshopjának vezetése – kétszer egy hét, Vilnius Az IETM meghívására előadás és munkacsoportbeszélgetés Koppenhágában a magyar színházról A Wiener Festwochen meghívására előadás a hazai társadalmi színházi kezdeményezésekről München - a Goethe Intézet meghívására élő közvetítésben a magyar kultúráról, magyar színházról Eötvös Péterrel és Nemes Gáborral Garai Judit – a Balassi Intézet megbízott oktatója a hungarológia szakos hallgatók mai magyar kultúra kurzusán
Önkéntesek a Tanulni, tanulni, tanulniban és az Igazság szolgáiban – az önkéntesek a kialakult rajongói körből kerültek ki, és ketten azóta fizetett alkalmi munkatársként dolgoznak a PanoDrámában mint asszisztens és kutató dramaturgasszisztens

Kiadványok: Highlights of Independent Hungarian Theatre – 2. bővített kiadás Highlights of Hungarian Drama - CD-ROM a legjobb kortárs magyar dráma világnyelveken fellelhető fordításai,
emellett saját produkciónk felvétele (Az igazság szolgái angol feliratos, ötkamerás felvétele vágás alatt)

Nemzetközi együttműködés: Karaoke Europe - nyertes európai pályázat a prágai Archa, a haarlemi 5te Kwartier és a stanicai Truc Sphérique részvételével társadalmi színház tematikában

Szakmai szervezet munkájában való részvétel: FESZ - két szekciótagság, etikai bizottsági tagság

Díjak
2009 – Alternatív Színházak Szemléje - Legjobb Rendezés Göttinger Pál a PanoDráma és a Mobilfront Műhely a.N.N.a című előadásáért 

2010 – Vidor Fesztivál – a Legjobb Női Kvartettnek járó Pulcinella-díj a Sanyi és Aranka Színházzal koprodukcióban készült Tiszta viccért 
2011 – Lengyel Annának Hevesi Sándor-díj nemzetközi tevékenységéért

Nincsenek megjegyzések: